A gazdasági válság ellenére nagyberuházások Békéscsabán

2009.04.24. 10:25 Békéscsaba figyelő

 

 A gazdasági válság ellenére igen sok nagyberuházásra számíthatunk idén Városunkban, köszönhetően annak, hogy Békéscsaba sikeresen szerepelt több pályázaton. SzarkaTarkaFarka volt olyan kedves, hogy összefoglalta a 2009-re tervezett nagyobb beruházásokat. 

1. Ibsen-palota
Az Ibsen-palota a KÖZGÉ régi épületében fog helyet kapni, az épület teljes felújítása mellett. Az épületet nagyrészben a Jókai Színház használja majd kamaraszínházi előadásainak bemutatására és képzése színvonalának továbbfejlesztésére. Az épület ugyancsak helyet fog biztosítani a csabai bábszínháznak.

 
2. Agóra
Mindannyian méltán várunk Békéscsaba eddigi legnagyobb kulturális beruházására, az Ifiház helyén épülő Agóra-közéleti központra, amelyben a békéscsabai diákújság és egyéb civil szervezetek gyakorlatilag költség nélkül fognak irodát kapni. Ezen kívül természetesen az épületben továbbra is meg lesznek rendezve koncertek és egyéb programok. A színistúdió sem költözik el. Az Agóra előtti területen kishajókikötő és étterem is helyet kaphat.
 
3. Az Autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás felújítása
www.bekescsaba.hu oldal alapján Békéscsaba városa és a Körös Volán Zrt. 500 millió forintot nyert a pályaudvar felújítására, az aluljáró és a peronok korszerűstésére, valamint az épület átépítésére. Az ingázók és a gyakori utazók nagy örömére hamarosan a MÁV-pályaudvar is átépítésre kerül a Szajol-Lőkösháza Helsinki korridor felújításának keretében.
 
4. Kalandpark
Békéscsaba szórakoztató parkot kap. Szintén 500 millió forint körüli összeget nyert az önkormányzat az Európai Uniótól a Kalandpark megvalósításának első ütemére. Az építkezés máris megkezdődött 43 hektár területen. Az első ütemben egy korcsolyázásra is alkalmas tavat, úthálózatot, szánkódombot, és kivilágított tanösvényt alakítanak ki a Gyulai út mellett. A második ütemben kialakításra kerül még egy 3-5 ezer négyzetméteres "vásár"csarnok(értsd: mint a BNV) és egy kolbászfalu is, ahol a gasztronómiai látványosságok mellett rendszeresen megtekinthető lesz hagyományos disznóvágás is.
 
Természetesen ezek mellett a beruházások mellett elhanyagolhatóak az olyan kis léptékű beruházások mint a város 4 éves járdafelújítási programja, vagy éppen az útfelújítási program. Említésre méltó még a szintén idén kezdődő felújítása a 2-es számú általános iskolának, amely 500 millió Forintból valósulhat meg.
 
Jövőre induló, Békéscsaba szerepében igen nagy szerepet játszó beruházás pedig a szennyvíz-beruházás program, amit az Európai Unió 15 milliárd Forinttal támogat.
 

 
SzarkaTarkaFarka


 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr21082206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása