Rémisztő a graffiti és tag helyzet Békéscsabán

2009.04.25. 12:25 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0026Sajnos a graffitizás és taggelés az egész országban probléma, ami alól Békéscsaba sem kivétel. Az emberek nagy része már észre sem veszi, hogy mennyire szennyezet a városunk a firkákkal. (Sajnos hozzászokunk a látványhoz, tisztelet a kivételnek persze;) ) Pedig mindenhol lehet látni egy-egy falra nem illő ábrát.
Tegnap elsétáltam a Széchényi-ligettől a Csaba Centerig  tagekre és graffitikra vadászva. Bevallom őszintén, elég kellemetlen meglepetés ért: nem számítottam arra, hogy városunkban a falfirka helyzet ennyire rossz.
A városképet teljesen elrontó graffitik ellen pedig lehetne tenni. Elsősorban maguknak a firkálóknak kéne belegondolniuk abba, hogy van-e értelme a cselekedeteiknek. Miért jó nekik az, hogy az összes épületet/buszt/vonatot/falat „kívülállók” (és talán saját maguk) számára értelmetlen vonalakkal rajzolják össze?
 

csabafigyelo: DSCF0089

Ha létezik TH kommandó Békéscsabán, miért ne létezhetne Graffiti kommandó is? Csak a GF kommandó célja nem a rongálás lenne, hanem a rongálók megtalálása, megállítása, feljelentése. Össze lehetne fogni akár a Közterület felügyelőkkel is. Kampányt kellene indítani a graffitizás ellen, és a meglévő tagek eltávolítása mellett! Tudom, hogy sokan (legszívesebben én is) a taggelővel takaríttatnák el a mocskát, de utólag elkapni már lehetetlen őket, a firka pedig ott marad, hacsak le nem takarítjuk.
Most pedig következzen néhány lehangoló kép a rövid, 1 kilométeres utamról:

Érettségizz.Com - Minden, ami érettségi. Tételek, feladatsorok, sok hasznos funkció

Írj Te is cikket a Csaba-figyelőre! Történetedet küldd el a csabafigyelo@gmail.com címre!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr341082750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leijon 2009.04.25. 16:28:25

Végre megrta valaki ezt is..... szertintem is elég zavaró... majd ha kicsit nagyobb olvasottsága lesz a blognak lehetne graffiti kommandót szervezni a takarításra, mert a város magasról ratyizik a témára. Régebben Csaba egy firkamentes város lvolt, manapság pedig már Szegedet is lepipáljuk ilyen téren:(

GaZe 2009.04.26. 18:52:36

Blogtulaj! Te valami nyugdíjas vagy baszki, vagy mi? Hogy minden postban valami panasznapot tartasz, hogy a biciklisek, meg a graffitisek, meg a kutyaszar... A galambok nem szarnak már a közgé elé? És lehet hogy valaki Lujzi néni kertjéből virágot lopott.. kriminális.. Sőt! Minap láttam egy fiatalt: fagyit evett, és felvitte a buszra!!!

nu, félre ne érts, tök jó meg minden, csak így ömlesztve tényleg valami nyugdíjas-munkásőr délutánnak hangzik a blog.
Igen, a tag szar (most bele se menjünk abba, hogy van olyan hogy szép egy tag, de amíg engedély nélkül kerül ki más tulajdonára addig úgysem érdemes művészeti értékekről diskurálni, nem az lesz a fő szempont.) meg sivárság, meg törvénytelenség, blabla.
De azért ha megnézed a képeidet (amik között minden további nélkül throw-upok és pieces-ek is vannak) akkor láthatod, hogy a legtöbb az klassz kis elhagyatott helyen, senki által sem gondozott felületen van.
Most nem írnám le megint, hogy a graffiti olyan mint a moha, ahol nincs fény (törvényes rend, figyelem) de elég nedves a talaj (épületek falai) ott megtelepszik.
Lehet pampogni, a graffiti már kiszabadult a palackból, visszabújni nem fog. Annyit nem fog a város erre költeni, mint mondjuk New York városa, egyszerűen annyi van, hogy a városkép átalakul az idők változásával együtt. Ahogy a lovaskocsik helyén ma már betonúton robognak az autók, úgy változik meg a firkamentes városkép tagelt cuccá. Elhiszem, hogy szeretnél, de tényleg nem tudsz vele mit kezdeni.
Bemehetsz iskolákba, szakközepekbe előadást tartani arról, hogy a graffiti érthető kifejezési hajlam de rosszat tesztek vele hosszútávon, stb, de ezt egy kamasz gyerek nem fogja se érteni (miért is értené, nem élt még annyit) se elfogadni.
Mi is ilyenek voltunk, kár tagadni.
Lehet pályázatokat, projekteket szervezni, hogy a graffiti iránti vágy és energia valami kontrollált, építő jellegű dologban aggregálódjon, de ennyi a maximum. Graffiti mentes már nem lesz a város soha többé.

Ja igen, és egy fontos objektív szempont: a firkák nem szaporodnak, hanem FELGYŰLNEK. Ha egy firkát megjelenése után 2 héttel 100%, hogy lemosnak és így lenne tele a város, akkor lehetne erről beszélni. Csak úgy látszik, mintha valami hullám lenne. (ha megnézed a képeidet, van ahol már 8-9 éves cuccokat fotóztál le).

ennyi. nincs ezen többet beszélni.

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.26. 20:03:23

Mindenkinek lehet véleménye, neked ez. Egy dologra szeretnék az írásodban csak reagálni:
" ezt egy kamasz gyerek nem fogja se érteni"
Csak erre annyit, hogy én is kamasz vagyok, és szakközépbe járok....mégis megértem. :)

veiledxposure 2009.04.26. 21:42:19

Egyetértek, csúnya és zavaró. De ezzel az üres, használatlan bódéval a Liget mellett is kezdeni kéne valamit. (Nem tudom, hogy ma mi a helyzet , lehet használatban van?)

Graffitiseknek javaslom a Repülőhíd jaminai oldalán lévő betonfalakat, ha ennyire viszket a kezük. Ott nem hiszem, hogy sokakat zavarna.

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.26. 22:13:43

Egy néni szokott újságot árulni délelőttönként a bódéban. Legalább is pár hónapja még újságosként funkcionált a bódé, azóta nem tudom, mi a helyzet vele...

GaZe 2009.04.27. 17:00:19

@Csaba figyelő: a kiragadás miatt nem értelmezhetővé vált amire hivatkozol. Így helyes: "ezt egy kamasz gyerek nem fogja se érteni, se elfogadni."

Tehát nem vagy-vagy, nem és.
De most komolyan, odaállsz egy 14-16 éves srác elé, hogy szia, a városkép érdekében a tevékenység amit kifejtesz káros, mert a "betört ablak-szinndróma" miatt a környék sivárságot és szlömösödési faktora jelentősen megnő, ettől a gyalogos forgalom számára kevésbé lehet vonzó, ettől gyengébben teljesítenek az átmenőforgalomra és impulzív vásárlásra építő kis- és mikrovállalkozások, ezáltal a gazdaság visszaesik, az ingatlanárak csökkennek???

Nézd, ezt a dolgot mindkét oldalról lecsekkoltam, vettem részt ilyen programban meg olyanban is, legutóbb inkább a "jófiú" oldalon, vannak tapasztalatok. Ha buffolod a rajzokat MINDENFÉLEKÉPPEN 1 héten belül, akkor talán. De ez egy olyan irgalmatlan összeget felemésztő folyamat (pláne hogy éveken át kéne folytatni) akkor lehetne eredménye.

És láthatóan ezt a részét nem érted. Vagy nem akarod elfogadni: ahol megjelenik a graffiti és nincs elpucolva AZONNAL, és EGYSÉGESEN, ott ez lesz. Kampányszerű mosásoknak nincs értelme.
És mivel ilyenekre nincs pénz, ezért tényleg jobb barátkozni a gondolattal, hogy a városi létforma ezzel jár. Mint a zaj, meg a szmog (bizonyos mértékig.)
Falun kevesebb a graffiti...

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.27. 21:57:27

szerintem ez egy fölösleges vita. Úgysem fog se a Te véleményed, se az enyém változni. Az egy biztos, hogy a Te "nézeteidnek" kevesebb követője van. Mellesleg a belvárosban végig, látható helyeken vannak telefújva a falak. Egyébként átlag ember számára a graffiti szó magában foglalja a taget, throw-upok és a pieces-ek is. Speciel nekem fogalmam sincs róluk, mit jelentenek, de nem is szeretném megtudni, mivel e tudás hiányában sem érzem magam butának. Páá!

GaZe 2009.04.29. 22:30:43

@Csaba figyelő: haha.
funny srác vagy.

írod a blogodat, meg a véleményedet, de érteni ahhoz amiről írsz, már nem akarsz. sőt, büszke is vagy erre.
elmondod, hogy fölösleges a vita, de azért kijelented, hogy az egyik félnek nincs igazsága, ezzel próbálva pontot tenni a dolog végére.
de a csúcs, hogy kijelented, hogy nem fog változni a véleményed. Gratulálok. rugalmas, alkalmazkodó és mindenre nyitott fiatalembert faragtak belőled. Remélem buliban azt is elszoktad mondani magadról, hogy széles a látóköröd, meg hogy felelősséget érzel a közösséged iránt, hiszen egy blogot is vezetsz.

hjajj kiskomám, jó mulatást a nyugger-blogodon, vidám panasznapot.
Békéscsabáról már rég elköltözött a remény, csak a lúzerek maradtak :)

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.30. 15:08:34

@GaZe: Véleménye mindenkinek lehet. Neked is. Az meg egy másik dolog, hogy a nézeteink nem egyeznek. Én nem fogok rád emiatt haragudni, sem porig alázni, sem "lelúzerezni". Üdv!

Big-B 2009.06.18. 19:24:29

@GaZe: Te vaze. Itt internetezel, közben meg gyanítom fogalmad sincs, milyen IP-ket és Proxy-kat használsz közben... de azért netezel....

Csibi Hunor (törölt) 2009.11.30. 20:37:39

Sziasztok Szeged-en sem jobb a helyzet. Emiatt mi létrehoztuk a www.graffitistop.hu -t. Itt bárki felkérhet, graffiti tag eltávolításra, lift, bejárati ajtó, postaláda, garázskapu stb. ről. Az ár melyet kérünk elhanyagolható, természetesen mindenről számlát adunk, mégis azt kell mondanom alig van érdeklődés iránta. Egyszóval elterjedt sok van de senkit nem érdekel. Reményeink szerint változni fog a helyzet.
süti beállítások módosítása