Piaci nap + ballagás = rémálom

2009.05.03. 14:22 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0133

Gondolom majdnem minden Békéscsabán élő tisztában van azzal, hogy az úgynevezett piaci napokon (szerda + szombat) "kicsit" nehézkes a közlekedés a Trefort utca - Szabó Dezső utca - Őr utca környékén. Autóval pedig szinte lehetetlen. Néhány ok: nincsen rendes parkolóhely (illetve csak minimális számú), az utcák keskenyek valamint a terület egyáltalán nem akkora forgalomra van tervezve, mint amennyi piackor lenni szokott. Az emberek pedig nem tudják az autójukat otthon hagyni, mivel az ideérkezők nagyobb része román állampolgár, akik a környező romániai megyékből jönnek Békéscsabára árulni illetve vásárolni. (Érdemes kinézni szombatonként a Lidl parkolójába is, hogy mennyi a magyar/román rendszámú autók aránya.)

Mi van akkor, ha ezt a dolgot fokozzuk egy Munka ünnepe utáni ballagással? A válasz egyszerű: a káosz tetőzik. Mondjátok nyugodtan, hogy nem vagyok normális, de tegnap reggel hatkor felkeltem, hogy nyomon követhessem a piac környékének bedugulását. 6:10-kor még gyér forgalom volt, ám 9:10-re már autóval szinte lehetetlen volt közlekedni az utakon, parkolóhely pedig nem volt. 

csabafigyelo: DSCF0135

A piac területén pedig rengeteg ember, (a szokott emberek többszöröse volt kint a piac területén, aminek oka a ballagás->virágvásárlás).
Ha valaki szeretne egy túlélőshow-t magának Békéscsabán, akkor sétálgasson a Sétálón a biciklisektől rettegve, vagy menjen ki a piacra illetve a környékére szerdán és/vagy szombaton. Szörnyű, mennyire nem figyelnek egymásra az emberek. A szomszédos országból érkezők meg pláne. Számtalanszor megesett már velem is, hogy egyszerűen nekemtolták az árút a kis kocsijukon amin szállítják, vagy éppen megálltak beszélgetni előttem úgy, hogy se jobbról se balról nem tudtam őket kikerülni. Az össze-vissza tolató, embereket kerülgető autókról meg akkor ne is beszéljünk...

Mit lehetne tenni? Egyelőre semmit...
Jelenleg az Agóra-Csaba Zrt. a piac üzemeltetője. A szerződése 2011. december 31-éig szól. Az éves bérleti díj, amit fizetnek a városnak, az 4 millió forint. Tavaly májusban a cég képviselői ajánlatot terjesztettek a közgyűlés elé a piac szükséges fejlesztéseiről. Ekkor jelezte hasonló szándékát egy másik vállalkozás, a Csaba Center Invest Kft. is.

Idézet a Beol, egy nem régen megjelent cikkéből: 

 Több lehetőség előtt áll a város. Egyrészt megegyezhetünk a jelenlegi bérlővel, az Agóra Csaba Zrt.-vel az új feltételekről. Másrészt, ha ez nem járható út, akkor kivárjuk, amíg 2011. december 31-én lejár a szerződésük. Ez utóbbi azért problémás, mert csak a 2007-től 2013-ig tartó költségvetési időszakban lehet piacfelújításra pályázni az Uniónál. Ezért félő, hogy a város lemarad az egyre inkább szükséges fejlesztés lehetőségéről — hangsúlyozta Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Hozzátette, emellett felmerült még, hogy a város maga szerzi vissza a piac felügyeletét, esetleg egy másik befektetőcsoport kezébe helyezik a létesítmény sorsát.

A jelenlegi bérlő mellett ugyanis a Csaba Center Invest Kft. is jelezte, kész átvenni a piacot. A társaság arra is ígéretet tett ajánlatában, hogy körülbelül 500 munkahelyet teremt a beruházásával.


A jelenlegi bérlő egy gazdasági társaságot hozna létre a jelenlegi önkormányzattal, és uniós forrásokat igénybevéve építkezne. A nagybani részt kiköltöztetné a város szélére, a jelenlegi csarnok területén pedig egy több szintes, parkolóházas közpiacot, bevásárlóközpontot létesítene. 

Írj Te is cikket a Csaba-figyelőre! Ha bármilyen jó illetve rossz történt Veled Békéscsabán, ha valami nagyon tetszik vagy épp nagyon nem a városunkban azt írd meg a csabafigyelo@gmail.com -ra, s az itt megjelenik! 

Kérdezz Te is! címmel útjára indítunk egy akciót. A blogon a megfelelő postban, vagy az e-mailben elküldött kérdéseiteket elküldjük az illetékeseknek, (a Polgármesteri hivatalba) és az azokra érkezett válaszokat publikálni fogjuk itt, a Csaba figyelő blogon. Katt ide a részletekért!

Most pedig jöjjön néhány kép, ami igazán nem tükrözi a hangulatot, de ízelítőnek megfelelőek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr821099137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása