Nemzetközi vasútvonal, ijesztő állomás

2009.05.07. 11:35 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0001

Szerintem aki Békéscsabán illetve környékén él és rendszeresen utazik vonattal, már hozzászokott a vasútállomásunk "különleges hangulatához". 
Békéscsabán keresztül vezet a 120-as, a 128-as illetve a 135-ös vasútvonal. A 120-as vonal a IV. páneurópai korridorhoz tartozik, emiatt is valósulhat meg a vasúti pálya felújítása, ugyanis az Európai Unió a vasútfejlesztést igen jelentős dolognak tartja, s azt komoly pénzekkel támogatja. A Szajol-Mezőtúr rész már elkészült, a mezőtúri és gyomai állomások, illetve az érintett szakasz kivitelezési munkái jelenleg is folynak. A Gyoma-Békéscsaba illetve a Békéscsaba-Lökösháza országhatár vonalon a tervek készítése és az építési engedélyezési eljárás az aktuális feladat. 
A hírek szerint békéscsabai pályaudvart is átépítik, (sőt, egyesektől hallotam, hogy az alagút egy része is kész van már)amire már jópár éve várunk. Valljuk be, hogy az állomásra igencsak ráfér a felújítás. Most tekintsünk el azon hiányosságoktól, hogy bomlik a vakolat, beázik a váróterem, a madarak pedig a fejünkre ürítenek.  (Hasonlóan, mint a Sétálóutcán.) A legzavaróbb dolog a megfelelő utastájékoztatás hiánya. 
Pár évvel ezelőtt még használatban volt egy nagyon helyes mágneses tábla, ahol a vasutasok állítgatták be a táblán lévő órákon kézzel a vonat indulásának idejét, a vágányt, a késést, a célállomást, stb. Ez a tábla, ami sokak kedvence volt amúgy, mára eltűnt. 

csabafigyelo: DSCF0004

Azt, hogy múzeumba került, esetleg ellpoták, nem lehet tudni. Ez volt Békéscsabán az utolsó, nem hangalapú tájékoztatás. Azóta semmi. Egyedül a hangszórókra hagyatkozhatunk, ami az állomás épületén belül nagyon nehezen érthető még számomra is, nemhogy egy idősebb embernek. Kívül, a vágányoknál már jobb a helyzet, egész jól lehet érteni az esetek nagy részében azt, hogy hova érkezik és melyik vonat. 
Jó, sok helyen még ilyen sincs. De azok az állomások nagyrészt gyanítom nem egy nemzetközi, nagyforgalmú vasútvonal mellett vannak, ha igen, akkor meg nagyon kevés vonat áll meg ott. 
Remélem, hogy az állomás felújításával, ami reményeim szerint minél előbb megvalúsul, helyet kap az állomáson egy digitális tájékoztató tábla is. 
Igazából elég lenne néhány darab LCD monitor is, kamerákkal védve a környékét a rongálóktól. (A kamerák visszatartják a rongálókat, elég a Flirt vonatokig menni a Dunántúlra) 
Most pedig meséljenek tovább a képek! 

 Írj Te is cikket a Csaba-figyelőre! Ha bármilyen jó illetve rossz történt Veled Békéscsabán, ha valami nagyon tetszik vagy épp nagyon nem a városunkban azt írd meg a csabafigyelo@gmail.com -ra, s az itt megjelenik! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr351098619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása