Békéscsaba sportélete (V) - Békéscsabai Utánpótlás – nevelő Futball Club

2009.09.01. 21:30 Békéscsaba figyelő

A Békéscsaba sportélete interjúsorozat ötödik részében Szokolay Sándorral, Békéscsabai Utánpótlás–nevelő Futball Club vezetőjével beszélgettünk.
Továbbra is várom a békéscsabai sportklubok, szakosztályok e-mailos megkeresését! E-mail cím: csabafigyelo@gmail.com 

 Mikor alakult meg a szakosztály?

csabafigyelo: Öt ifista írja alá profi szerződését 012Az egyesület megalakulása 1996-ra nyúlik vissza, amikor elkezdtünk óvodás gyermekekkel foglalkozni. Nagy sikere volt az ötletünknek, mert néhány éven belül a létszámunk közel 200 főre duzzadt, így megalakítottuk a Szokolay - Focisulit. Arra nagyon figyeltünk, hogy minden évben újabb és újabb óvodásokat vonjunk be, így amikor a legidősebb játékosaink 15 évesek lettek, már 9 évfolyamban rendelkeztünk tiszta korosztállyal. A 2005-ös év hozott a klub számára igazi áttörést, amikor az említett 15 éves serdülőcsapatunk feljutott az NB.1-be, és ugyanabban az évben az Önkormányzat felkérésére a Szokolay - Focisuli jogutódjaként megalakult a Békéscsaba UFC. Azóta eltelt négy év alatt Ifjúsági csapataink is NB.1-esek lettek, és így az UFC mára Magyarország egyik legjelentősebb labdarúgó utánpótlás-nevelő egyesületévé nőtte ki magát.

 Mennyi tagja van a szakosztálynak?

A város nagymértékű támogatásával mintegy 350 igazolt játékos a korosztályos képzés elvei szerint dolgozik 15 fő edző irányítása mellett az 5 évesektől a 19 évesekig. Összesen 14 csoportot működtetünk, és két kapusedző külön is foglakozik az egyesület 24 kapusával.

Most szeptemberben már a harmadik évad indul az egyesület keretein belül működő Labdarúgó Akadémiánkon, amelynek keretében optimális fejlődést tudunk biztosítani a legtehetségesebb 35 ifjúsági játékos számára.

 Milyen korosztálynak ajánlja ezt a sportot?

Minden korosztálynak, sőt fiúknak és lányoknak egyaránt. Itthon ez a legnépszerűbb sportág, nálunk a rendszeresen sportolók több mint fele labdarúgó, így nagy jelentősége van tehát az egészségmegőrzés terén is. Nemzetközi viszonylatban viszont óriási az elmaradásunk, hiszen amíg Magyarországon minden 10 főből 1 focizik, addig Dániában 10-ből 5 fő, Norvégiában 10-ből 7 fő ugyanez az arány. Nagyon sokat kell még dolgoznunk azon, hogy emelkedjen a rendszeresen sportolók száma.

Hogyan zajlik Önöknél egy átlagos edzés?

Minden korosztály esetében más célokat kell elérni, más követelmények, feladatok vannak, ezeket az UEFA előírja és szabályozza, így az új edzőképzésben felnőtt gyerekek már ugyanazt tanulják nálunk is 1998 óta, mint Európában bárhol máshol. A tanulási folyamat 5-6 éves kortól 21-23 éves korig tart, aki végigjárja a „szamárlétrát”, az egészen biztosan meg fog tanulni focizni. Aki jó adottságokkal rendelkezik és ez megfelelő alázattal és szorgalommal párosul, abból profi labdarúgó válhat.

Meséljen egy kicsit a versenyzőkről, milyen eredményeket értek el?

csabafigyelo: Öt ifista írja alá profi szerződését 003A nyolc felső évfolyam az Országos Ifjúsági és Serdülőbajnokságban versenyez, közülük 4 csapat az élvonalban. Csak az NB.1-es csapataink eredményeit tekintve az országos összesítésben 6. helyen áll a Békéscsaba UFC (melléklet). Kizárólag azok az akadémiák tudnak megelőzni bennünket, akik „összevadásszák” az egész országból, sőt külföldről a legtehetségesebbeket, amíg mi saját nevelésben gondolkodunk, békéscsabai esetleg megyei merítésből dolgozunk. Nagyon nehéz a lépést tartani azokkal a dúsgazdag akadémiákkal, akik sokkal jobb körülmények között dolgoznak, mint mi. 
A kiváló nevelőmunka eredményeképpen az elmúlt évben 12 neveltünk, az idén pedig további 7 játékosunk játszott a korosztályos válogatottban, címeres mezben.
Hosszú idő után, mostanra teljesedett ki az UFC nevelési rendszere, innentől kezdve „minőségi” játékosokat tudunk feladni az NB.2-es csapat számára is. Az elmúlt évben sikeresen beépült a felnőtt csapatba Rubus Tamás, Kovács Dániel és Borbély Bálint, most pedig újabb öt tehetséges fiatalt adtunk át az Előréhez. Szokol Zsolt, Dócza Gábor, Bagyinszki Attila, Kovács Tamás és Zelenyánszki László nemrégiben írták alá első hivatásos szerződésüket, ezzel ők az első profi játékosok a klub történetében. (fotók)

 A legfiatalabb 4 évfolyam számára két évvel ezelőtt uniós támogatással elindítottuk az Interliga bajnokságot, amely 16 egyesület közel 800 játékosa számára nyújt rendszeres versenyzési lehetőséget. A 2008/2009 évben ezt a kezdeményezésünket önerőből is folytattuk. Ebben az évben pedig ismételten sikerült megnyernünk egy uniós pályázatot, így az Interliga bajnokság harmadik évadára rendelkezésre állnak az anyagi források.

Az egyesület minden évben 10 nemzetközi gyermek labdarúgó tornát szervez, melyek közül az „Eu-Goal” Fesztivál a legjelentősebb. Téli Tornáinkra az elmúlt évben 8 hétvégén 250 csapat látogatott el Békéscsabára, ami közel 5000 gyereket jelent.

Aki kedvet kapna az edzésekhez, kit keressen? 

Minden érdeklődő fiatalt szeretettel várunk. Azt tudom javasolni minden Kedves Szülőnek, hogy minél hamarabb hozzák el hozzánk a mozgékony gyerekeket, akár már 5-6 éves korban is, ugyanis hosszú évek tapasztalata, hogy akik később kapcsolódnak be a képzésbe, azok nehezen tudják utolérni társaikat. A legfogékonyabb korban (6-12 év), amely éveket a „mozgástanulás virágkorának” is neveznek, technikailag szinte mindent meg kell tanulnia a gyerekeknek. A kimaradt éveket nagyon nehéz, szinte lehetetlen pótolni, így a későn érkezőknek a hiányosságokat sajnos pályafutásuk végéig cipelniük kell magukkal.

Megtalálhatók vagyunk a fiatalabb évfolyamokkal (1998 - 2003) a MÁV pályán, az idősebb korcsoportjaink pedig (1991 - 1997) a Kórház utcában minden délután. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr141353973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása