A Jobbik szerint Faludy magyarellenes...szerintem meg a Jobbik szánalmas

2009.10.20. 20:55 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: 2009 1017(014)Gondolom sokan hallottak a békéscsabai Október 6.-i ünnepség körül kirobbant botrányról, ha máshonnan nem is, akkor a tévéből. No de miről is van szó pontosan? A Békéscsaba-figyelő blog most letisztázza a történetet. 
Békéscsabán szokássá vált, hogy minden Nemzeti Ünnepnek illetve Gyásznapnak a városi megemlékezését más iskola diákjai szervezik és tartják meg. Idén az Október 6.-i műsort az egyik békéscsabai szakközépiskola diákjai (valamint tanárai) állították össze és adták elő. A diákok október 6.-án reggel 8 órától előadták a műsort a saját iskolájukban, majd délután a városi megemlékezésen is. "A "kisligetben", az Aradi Vértanuk emlékművénél a koszorúzás előtti műsort néhány furcsa tekintető, szigorúan néző ember is végignézte. Most már tudom miért néztek úgy." mondta az egyik diák, aki a műsorban szerepet kapott. A megemlékezésen elhangzott egy Faludy György vers, akit sajnos sokan csak úgy ismertek, hogy "az öreg, akinek fiatal barátnője volt." 

A megemlékezés után a békéscsabai önkormányzat közmeghallgatásán Kocziha Tünde, a Jobbik megyei alelnöke a két éve elhunyt mestert cionistának és magyarellenesnek nevezte és számon kérte az önkormányzaton, hogy az ő verse hangzott el az október 6.-ai megemlékezésen. Továbbá Tünde bejelentette, hogy a Jobbik előzetes cenzúrához kötné az állami megemlékezéseken elhangó verseket. A felszólalás után sajnos CSAK Vámos József szabaddemokrata képviselő tiltakozott Kocziha kijelentése ellen. S ezen a ponton úgy gondolom, hibázott a város(vezetés). Ha a képviselők összefogtak volna, és együtt tiltakoztak volna az elnöknő kijelentése ellen, esetleg bocsánatkérésre szólítják fel a Jobbikot, lehet nem merészelt volna a "párt" tovább lépni, és országos szintre vinni az ügyet. (Csak sajnos sok a vo(l)na...)

csabafigyelo: DSCF0751

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF országos elnökségének tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében a következőképp fogalmazott: "látjuk, hogyan szít a gyűlölet még több gyűlöletet. A Jobbik mostani politikája csak egy lépésnyire van a nácik németországi könyvégetésétől, vagy a kommunisták Aczél György-i kultúrpolitikájától. A normális Magyarország azt üzeni a szélsőjobboldalnak: nem adjuk a magyar költészetet, nem adjuk a magyar nyelvet!"
A Jobbik politikája kísértetiesen emlékeztet a rendszerváltozás előtti aczéli kultúrpolitikára, amikor csak azok a költők publikálhattak, akik igazodtak a diktatúra ideológiájához, akik kiszolgálták a fennálló rendszert. De eszünkbe juttatja a nácik németországi könyvégetéseit is - olvasható az MDF közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs véleménye szerint minden magyar demokrata kötelessége, hogy megvédje a magyar költészetet, megvédje a magyar nyelvet a szélsőjobboldal legújabbkori cenzúrájától. "Olvassunk Faludyt! Mert Faludy pontosan ismerte a Jobbikhoz hasonló politikai mozgalmak lényegét, amit több versében is megfogalmazott" - tette hozzá.

S Kerék-Bárczy Szabocs kérése a Jobbik hülyesége miatt meg is fog valósulni: az emberek már csak azért is Faludyt fognak olvasni, mert kíváncsiak lesznek arra, hogy egy szélsőséges párt vajon milyen vers miatt kiált cenzúrát, miért teszi tönrke az emlékét Október 6.-nak? 

Egyébként a Jobbik annyit nem tudott közölni, hogy melyik vers hangzott el a megemlékezésen. (Ha esetleg valamelyik pártszimpatizáns olvasná ezt a "szenny blogot", annak üzenem, hogy  Faludy az ávó (Állam Védelmi Hatóság) pincéjében (a mai TerrorHáza Múzeum), 1950. október 6.-án írta Október 6. című versét papír és ceruza nélkül. S szóban forgó vers hangoztt el az ünnepségen. :)

A végére, a "magyarellenes" vers előtt még annyit, hogy a Jobbik ezzel az átgondolatlan kijelentésével inkább szavazókat vesztett, mint nyert. Kis túlzással az egész ország az esetről beszél, s az elhangzott felszólalás megbotránkozást kelt mindenkiben aki ÁTGONDOLJA, mit is jelentenek azok a szavak, hogy magyarellenes, cionista, és tudja, mi volt Magyarországon a cenzúra idején. Azok az  emberek ugyanis akik átéltek már "nehéz időket" Magyarországon tudják, hogy a "legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál". 

A tovább után olvashatjátok Faludy György - Október 6. című versét! 


Október 6.

A vesztőhelyre sáros út vitt
és kikericsek kékjei.
Száz év, s meghaltam volna úgyis-
vígasztalódott Vécsey.
Lahner György sírt s a földre nézett,
Damjanich szekéren feküdt,
Leiningen felmentő honvédek
árnyát kereste mindenütt.
S a táj olyan volt, mint a fácán:
tarlók, fák vérző foltjai,
és ők, tarkán, libegve, hátán:
elhulló, bús-szép tollai.

Aradon így. A pesti téren
is ütötték a dobokat,
de ő; nem félt, csak arca széle
vetett rózsálló lobokat.
Mosolygott. Mi bánta, hogy vége?
Branyiszkónál nevét az égre
karcolta kardja, a híres.
Ez volt Dembinski hadsegéde,
Abancourt Károly ezredes.
S mi elfeledtük. A miniszter, 
bár hívták, maradtak egyedül.
- Az Al-Dunán szólt mély a gázló
s vénember már nem menekül.
Leszek bitófán harci zászló,
ha sorsom ezt így rótta ki-
s habár magyar volt Csány László,
úgy halt meg, mint egy római.

A többit, mintha friss, mély sebből
fröccsen szét érdes csepű vér,
Kuftsteinbe, Grácba, Josefphstadtba,
Olmützbe vitte a szekér.
Húszan egy odvas pincelyukban,
nehéz bilincsben, pipájukkal
egyensúlyozták magukat:
így éltek, sakkoztak, dohogtak
és elmélkedtek, jó urak.
Kegyelmet vártak s forradalmat,
áldottak-átkozták a hont
és írtak vert hadakra verset,
tábornok Bemre disztichont.

Volt, aki bírta; más kivénhedt;
olyik megőrült, de az élet
sodrából mind-mind kiesett.
Kinn szöszke osztrák hadnagyoktól
gömbölyödtek a hitvesek.
S az ország rothadt. A rabságot
mindjárt megszokta s elfeküdt
a földön, mint télvízkor vágott,
rózsás rügyekkel tele bükk.
E rügyből egy se bontott zászlót:
a nagy tavaszi láz heve
kilobbant, múló szalmaláng volt
vagy átköltözött másfele,
Londonba, New Yorkba, Turinba
és hûs lidércként messze táncolt.

Száz év s a magyar börtönéjjel
nem változott száz év alatt
Száz év s az első fordulóra
ébredtetek és lassan róva
a lépést, méláztatok róla, 
mit hozott Világos, Arad:
száz év hűséges ingaóra,
én folytatom járástokat,
mások járják lépéstetek,
s míg árnyékunk a kőpadlóra 
hull hány nap, hét és hónap óta! s kihúnyunk, pisla mécsesek: 
sok szép magyar fej, hervadt rózsa,
Lonovics! Barsi! Berde Mózsa!
árnyatok felénk integet.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr941464078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása