4 év fejlesztései Békéscsabán

2010.04.20. 22:09 Békéscsaba figyelő

Gondolom, nem kell senkinek sem mondani, hogy nehéz napokat élünk. Mind Magyarországon, mind a világban az elmúlt néhány év keserű volt, melynek egyik okozója a gazdasági válság volt. A nehéz gazdasági helyzet ellenére azonban Békéscsabán igen jelentős beruházások valósultak meg. Itt most ne csak a mindenki által ismert, és kívülről fújt projectekre gondoljunk, így például az Agórára vagy a Csabai kalandparkra. Rengeteg apróbb beruházás is történt, amelyek hírei néhány városlakó fülébe talán el sem jutnak.
Az elmúlt néhány napban a teljesség igénye nélkül összeszedtem az elmúlt 4 évben megvalósult kisebb-nagyobb beruházásokat, fejlesztéseket. Azért, hogy a cikk könnyen átlátható legyen, nem írok túl sok részletet egy-egy fejlesztésről. (Időrendben visszafele haladva sorolom a beruházásokat!) SZERENCSÉRE hosszú lesz a lista!  

  • Békéscsaba belvárosának felújítása: Kiemelt projektté nyilvánította Békéscsaba belvárosának felújítását a kormány, és biztosítja a beruházás 1,9 milliárd forint összköltségének mintegy 60 százalékát.
     
  • Útfelújítás: Békéscsaba önkormányzata aláírta a belterületi közutak felújításának, korszerűsítésének megvalósításáról szóló támogatási szerződést, így tavasszal megkezdődnek az útfelújítási munkálatok. A felújítási munkálatok által érintett útszakaszok:
  1. Ihász utca burkolat-felújítási munkái 235 méter hosszúságban. Beruházási összköltség: 20.347.929,- Ft, ebből 50% támogatás 10.173.964,- Ft.
  2. Csiki utca burkolat-felújítási munkái 414 méter hosszúságban. Beruházási összköltség: 12.818.422,- Ft, ebből 50% támogatás 6.409.211,- Ft.
  3. Tölgyfa utca burkolat-felújítási munkái 114 méter hosszúságban. Beruházási összköltség: 7.836.748,- Ft, ebből 50% támogatás 3.918.373,- Ft.
  4. Kerekes György utca burkolat-felújítási munkái 228 méter hosszúságban. Beruházási összköltség: 14.491.897,- Ft, ebből 50% támogatás 7.245.948,- Ft.
  5. Őr utca burkolat-felújítási munkái 309 m méter hosszúságban. Beruházási összköltség 16.889.213,- Ft, ebből 50% támogatás 8.444.606,- Ft.
  6. Szerdahelyi utca – Szabolcs utca csomópont burkolat-felújítási munkái 90 méter hosszúságban. Beruházási összköltség 39.378.925,- Ft, ebből 50% támogatás 19.689.462,- Ft.
  • Agóra project: 1.702.746.162.-Ft támogatást nyert Békéscsaba Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében benyújtott Agóra - pályázata, amelynek célja: egy multifunkcionális közösségi központ és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek megteremtése. Az összesen közel kétmilliárd forintos projekt 90 százalékából a belvárosban lévő régi Ifjúsági Ház helyén új kulturális központot alakítanak ki úgy, hogy a jelenleg is meglévő, ötszintes épület kívül-belül felújításra, átalakításra és bővítésre kerül. A tervek szerint a bontási munka 2010 márciusában, az építkezés pedig májusban kezdődik el. A hatezer négyzetméteres többfunkciós, új közösségi központban modern hang-és fénytechnikával, valamint kiváló akusztikával rendelkező hangverseny-és előadótermet, továbbá egy multifunkcionális termet építenek. A beruházást az épület előtt kialakításra kerülő, hangulatos terasz elé bevezetett élővíz csatorna teszi egyedivé. A projektet 2011.június 30-ig kell befejezni.
     
  • Szennyvízberuházás:  a beruházás a város szennyvíztisztításának és csatornahálózatának fejlesztését célzó 17,75 milliárd forintos uniós nagyprojekt része. A fejlesztés eredményeképp korszerűsödik a szennyvíztisztító telep, és 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése is megoldódik. 
     
  • Megszépül Póstelek: Békéscsaba Megyei  Jogú Város kezdeményező szándéka révén, ez év tavaszán megtapasztalhatják a természetkedvelők,  kirándulni vágyók, hogy Póstelek visszanyeri régi, rendezett , kellemes formáját. Az önkormányzat, hogy régen tervezett szándékát megvalósíthassa, bérbe adta a kempinget és az autósmozit  a Köviép  Kft. - nek, annak fejében, hogy a társaság biztosítja a kemping és az autósmozi működtetését, és a kastéypark  területén rendezvények megszervezésére kapott jogot,  ennek fejében  további fejlesztéseket, illetve ezen  területek üzemeltetését, rendben tartását vállalták fel.
     
  • Új kerékpárutak 320 millióból: Csaknem 320 millió forint értékben, mintegy 7,2 kilométer hosszúságban épülnek kerékpárutak Békéscsabán, illetve a város külterületein.
     
  • Sporttal kapcsoaltos fejlesztések: Gerlai Általános Művelődési Központ (Békéscsaba, Csabai út 1.) területén, sportpálya építés. A beruházás költsége: 21.700.000,- Ft + rengeteg sportpálya felújítása, terjedelmi szempontok miatt itt nem tudjuk közölni, de a www.bekescsaba.hu oldalon minden elérhető!
     
  • Sportmúzeum létrehozása

  • Autóbusz-pályaudvar felújítása: A beruházás keretein belül sor kerül a peronok térburkolatának cseréjére, új elválasztó korlátok telepítésére, az aluljárókból a peronokra vezető lépcső és a lépcsőkorlát felújítására, az aluljáróban a falburkolat cseréjére. Az esélyegyenlőségi szempontokat sem hagyták figyelmen kívül, így az aluljáróból a felszínre egy új lift fogja segíteni a mozgásukban korlátozottak közlekedését, illetve a Temető sori és a vasútállomás közötti felszíni gyalogosforgalom is akadálymentes lesz. A modern, kulturált utazási feltételeket ifjúsági váró, és valós idejű utastájékoztató rendszer kialakításával, térinformatikai fejlesztések megvalósításával, a peronok és a lépcső teljes hosszban történő lefedésével, a peronokon elhelyezett új padokkal, hulladéktárolókkal, illetve a pályaudvaron található két mellékhelyiség felújításával fogják biztosítani. A környezetbarát közlekedés elterjedését segítik elő a területen elhelyezésre kerülő kerékpár tárolók, amelyek hatékony segítségek nyújtanak a városon belül biciklit használó lakosság számára. A közbiztonság fokozása érdekében új térfigyelő és biztonsági kamerák is működnek majd a pályaudvaron. A beruházó Békéscsabai Önkormányzat a helyi járatú autóbusz közlekedést sem hagyta figyelmen kívül, hiszen sor kerül a Temető sori helyi buszmegálló járda felületén a térburkolat cseréjére, illetve új, nagyobb méretű váró telepítésére is.A kulturált környezet elérése érdekében kijavítják az autóbusz-állomás területén a közutak hibáit, és megújítják az autóbusz-állomás környezetében a növényzetet is.
     
  •  Északi Ipartelep infrastruktúra fejlesztése és 3000 négyzetméteres üzemcsarnok építése: A Dél-alföldi Operatív Program felhívására Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009. május 15-én pályázatot nyújtott be az Északi Ipartelep fejlesztésére. A pályázatot a bíráló hatóság 2009. augusztus 27-én támogatásra érdemesnek ítélte. Ennek értelmében a DAOP-1.1.1/A-09 pályázat keretében 250 millió forint támogatást nyert a megyeszékhely, az összesen 592 millió 700 forint értékű fejlesztés megvalósításához (48,9 %-os támogatottság).
     
  • Ibsen-palota építése: Átadták az Ibsen Palota munkaterületét a kivitelezőknek 2009. június 25.-én, ezzel megkezdődhet az új kulturális központ kialakítása. A közel 700 millió forintos beruházáshoz a Norvégia által finanszírozott uniós alapból kapott a Békés Megyei Önkormányzat 600 millió forintot, a fennmaradó 100 millió forintos összeget pedig önerőből biztosította. Az építési területet Domokos László a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és Vantara Gyula Békéscsaba város polgármestere adta át ünnepélyes keretek között a kivitelezőnek.  
     
  • Békéscsabai kalandpark: A projekt tervezett költsége 437 millió 970 ezer forint, a támogatás 209 ezer 485 ezer forint s ugyanennyi a saját forrás is. A Békéscsaba Kalandpark helyszíne a városhoz közel eső parkerdő területe, mely 43 hektárnyi területen helyezkedik el. A projekt - a Dél-alföld természeti adottságainak jobb kihasználása érdekében a minőségi fejlesztések révén - a városlakók, valamint a régióba látogató, idejük nagy részét aktív pihenéssel, sportolássall tölteni szándékozó turisták igényeinek kiszolgálását célozza - hangsúlyozta közleményében a polgármester. A fejlesztéssel a területen, egy országhatárokon átnyúló, kiemelkedő turisztikai attrakciót kívánunk megvalósítani. A projekt tartalma: megvilágított, akadálymentesített erdei sétaútvonal kialakítása, megvilágított gyalogtúra (futó) útvonal megépítése, a gyalogtúra útvonal mentén háziállat-simogatóhely, akadálypálya, erdei kiszolgálóhelyek, pihenőhelyek, szánkódomb, a szánkódomb tetején kilátó építése. 
  • Fesztiválszínpad beszerzése: a színpad beszerzésére Békéscsaba önkormányzata pályázatot nyújtott be kulturális és gasztronómiai turisztikai célú rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A Dél-alföldi Operatív Programnak köszönhetően 50 százalékos támogatást nyert Békéscsaba önkormányzata, így a beruházás összköltségének (26 millió 400 ezer forint) a felét, azaz 13 millió 200 ezer forintot kellett a városnak saját forrásból biztosítania. 
  • AQUARIUS vízszállító gépjármű beszerzése: Az új gépjármű értéke 90 millió forint, amely pályázati forrásból került megvásárlásra, a szükséges 20% önrészt (18 millió forint) szinte teljes mértékben Békéscsaba megyei Jogú Város Önkormányzata állta.
  • 150 millió forintos iskolafelújítás: a közel 150 millió forintos beruházás kizárólag önkormányzati pénzből valósult meg, pályázati összeg nem állt rendelkezésre.
     
  • Békéscsabai extrém-sportpálya fejlesztése: a békéscsabai önkormányzat összesen 6,2 millió forintot fordított a GODSPEED-elemek megvásárlására és renoválására. Összesen 12 elem megvásárlására került sor (közte összefüggő elemsorokéra is), ám – a hely szűkössége miatt – ezek nem mindegyike került már most ki a pályára. (Érdemes megjegyezni, hogy néhány új, illetve korábbi elemmel a gerlai extrémpálya is bővült.)
  • 2009. évi járdafelújítási program: mintegy 60 utcában újult meg részben/egészben a járda, míg tavasszal egy másik program keretében 14 millió Ft-ból új járdalapos járdák építésére is sor kerül, lakossági igények figyelembevételével.
     
  • Európai Uniós játszóterek építése: 17 darab "uniós" játszótér épült.
     
  • Tűzifaosztás: Békéscsaba városvezetése a hideg időre való tekintettel 238 mázsa tűzifát osztott szét 24 rászoruló család között.
     
  • Képviselői alapból megújult játszótér a Paróczay utcában: a fejlesztés finanszírozásáról teljes egészében a 8. választókerület önkormányzati képviselője Kiss Tibor (Fidesz) gondoskodott a rendelkezésére álló képviselői alapból.
  • Békéscsabai vasútállomás és környékének fejlesztése:  Békéscsaba állomás átépítése, valamint a Kétegyházi úti szintbeli közúti-vasúti átjáró megszüntetése, Kereki úti szintbeli közúti-vasúti átjáró korszerűsítése, az Orosházi úti felüljáró 2x2 sávosra bővítése, a Szerdahelyi úti személygépkocsi –kerékpáros-gyalogos aluljáró építése, Mokry utcai szintbeli közúti-vasúti átjáró korszerűsítése, valamint a Mezőmegyei kerékpáros-gyalogos aluljáró létesítése.
     
  • Lelátó és vívócsarnok építése Békéscsabán: a közbeszerzési eljárások eredménye szerint szerint a lelátó „nettó” 90 millió forintba, a vívócsarnok pedig „nettó” 100 millió forintba került.
     
  • "Körösök Völgye Natúrpark Egyesület" project: a kulturális, oktatási és gazdasági központként működő városban a legnagyobb zöldterületen, a település „tüdejeként" funkcionáló, komoly hagyományokkal rendelkező Széchenyi ligetben valósítottak meg előremutató fejlesztéseket. A helyi természetvédelmi terület állapota az utóbbi évtizedekben sokat romlott, ezért is várták a csabaiak nagyon a beruházást. A parkban az egykori sörház és pavilon teljesen új formát öltött, s az átalakítás után látogatóközpontként működik majd tovább. A nagyteremben egy, a Körösök élővilágát bemutató állandó kiállítás kap helyet az időszaki kiállítások mellett. A kisebb termekben minikönyvtár, számítógépes szoba és helyi ételkülönlegességeket felvonultató konyha várja majd a látogatókat. A foglalkoztatóhelyiségekben a gyerekek készíthetnek pl. termésbábokat, süthetnek mézeskalácsot, fonhatnak, szőhetnek, gyógyteát készíthetnek. Ezzel párhuzamosan megteremtették a kert egységes szerkezetét, s a kertépítés során új növényeket telepítettek a ligetbe. A festői környezetben mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok megtalálják a számításukat, hiszen a bringások és az inkább a sétát előnyben részesítők számára külön ökoturisztikai útvonalat alakítottak ki. Emellett számos, a tájba remekül illeszkedő pad és egy rekreációs pihenőhely nyújt kellemes perceket a megfáradt túrázóknak.
     
  • Vantara Gyula felajánlásai: Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere jutalmát minden évben civil szervezeteknek ajánlja fel. Továbbá az évek folyamán igen sok, egyéb támogatást is adott különböző eseményekre a források szerint.

Források: beol.hu, domokoslaszlo.com, bekescsaba.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr141938380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása