Bezárt gyárak, üzemek (I): István Malom

2009.08.28. 15:12 Békéscsaba figyelő

A Békéscsaba-figyelő blogon elindul egy cikksorozat, amely a fényes múlttal rendelkező, mára bezárt csabai gyárakkal, üzemekkel ismerteti meg a kedves olvasókat. Az első részben az István malom történetével ismerkedhetnek meg. 


Békéscsabán a gyáripar döntõen a mezõgazdasági termelésre alapozva jelent meg. A városban 1818-ban már 45 szárazmalom mûködött. Az elsõ gõzmalom 1853-ban épült, - a képviselõtestület helyi õrlésrõl döntõ határozata alapján – az 1930-as években az ország vezetõ, napjainkban pedig a második legnagyobb gõzmalma volt. 1914 óta viseli jelenlegi nevét: Békéscsabai István Malom. 2005. március 31-én azomban A Szabolcs Gabona Holding Rt. vezetése végérvényesen eldöntötte, hogy bezárják a békéscsabai István malmot. A magyarországi 1 millió tonnás szükségletnél jóval magasabb volt az örlőteljesítmény, így a békéscsabai malom is főként román exportra termelt, ám 2005-ben sajnos szinte nullára esett vissza a kivitel. Ennek oka többek között a jó román búzatermés és az Európai Uniós vámszabályozás volt. Mindezek mellett Törökszentmiklóson korszerű új malma van a Szabolcs Gabona Holding Rt.-nek, az István malom ugyanakkor faszerkezetes, technológiájában is fejlesztésre szoruló létesítmény volt. Ráadásul a város belsejében működött, az alapanyag-tároló kapacitása szűkös. Az ésszerűség tehát azt diktálta, hogy ezt a malmot zárják be. 

csabafigyelo: DSCF0088

A bezárás óta a malom pedig üresen áll. Legutoljára 2006-ban lehetett hallani arról, hogy kezdenének valami a kihasználatlan, ám műemlékvédelem alatt álló épülettel. 

Az önkormányzat a malomipari társasággal közösen a helyi István Malom hasznosításának lehetőségeit mutatta be a a REevolutio Fejlesztési és Befektetési Kiállítás, Projekt Vásár és Pályázati Fórum elnevezésű szakvásáron. A nagy értékű ingatlanon lakások, apartmanok, valamint wellness és egészségpark (éttermek, gyógyszállók, egészségügyi szolgáltatások) kialakítására nyílhatna mód. Ezt erősítheti, hogy olyan környezetben fekszik az ingatlan (szomszédságában a városi kórház, a Széchenyi Liget, az Élővíz-csatorna és a belváros), ami igen vonzóvá teheti az ingatlan fejlesztők és –befektetők számára az István Malom jelenlegi épületegyüttesét.

Felhasznált anyagok: beol.hu, utazzitthon.hu, wikipédia, Békéscsaba története.
Fotó: Rákóczi József Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr291343659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása