Megrázó élményben lehet része mindenkinek a Szarvasi úton!

2009.09.30. 09:46 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSC00410Egyik kedves olvasónk a Szarvasi út Jókai utca és Békési út közötti szakaszának - jobbára a járdán lévő - közvilágítási célú lámpaoszlopairól küldött képeket.  A fotók igen megdöbbentettek, így én is ellátogattam a helyszínre, ahol "megrázó" élményben volt részem. Talán összesen 3 db lámpaoszlop van, amelyeknek az ajtaja pántolószalaggal van körbeszorítva, a többi szabadon nyitható és az elektromos vezetékek, biztosítékok megérinthetők. Jelen állapotában mind életveszélyes! Ráadásul olyan magasságban vannak, hogy akár kisgyerekek is bele tudnak nyúlni. Az tény, hogy nem saját maguktól nyíltak ki, nem is ilyen mértékű az elhasználódásuk. Vélhetően olyan külső hatások érték őket, amelyeket "erősködő" fiatalok okoztak. De ez "benne van a pakliban", ezért a szolgáltatónak igyekezni kellene vandálbiztos megoldásokat alkalmazni. Ha az elektromos vezeték   megérintésének megakadályozása és a köztulajdon megóvása másképpen nem oldható meg, be kell ruházni, akár lakattal való lezárással, akár az oszlopok átalakításával oly módon, hogy ezeket az elektromos kapcsolótáblákat a megérinthetőségi határ fölé szerelik, azaz csak létráról legyenek elérhetők. Legalább ott, ahol a járda közepére, vagy közvetlenül a járda mellé telepítették a kandelábereket. Ha már itt tartunk: vajon szabályos-e a járda közepére telepíteni ezeket a lámpaoszlopokat? 
Előfordulhat, hogy a kapcsolótáblák már használaton kívül vannak,  így a lógó vezetékekben már nincsen áram, így érintésük sem életveszélyes. Ám este egy arra járó gyalogos vagy kerékpáros nagyon könnyen nekiütközhet a kinyílt ajtóknak, így azokat érdemes lenne leszerelni vagy behegeszteni.
Ne várjuk meg, amíg vezető hír lesz abból, hogy tragédia történt! Ne utólag keressünk felelősöket, mint a medencebaleseteknél vagy a feldőlő játszótéri focikapuknál! Előzzük meg a bajt, még ha pénzbe is kerül!

A problémára felhívtam Békéscsaba város ez ügyben illetékes osztályának figyelmét, amennyiben kapok választ a megkeresésre, azt publikálom itt, a blogon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr251411110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása