Miért nem működik a toronyóra?

2011.01.11. 09:25 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF2166Igazából egy olyan dologról fogok most írni, amit a békéscsabai lakók nagy része már biztosan megfigyelt: már több hónapja nem működik az evangélikus Nagytemplom toronyórája. A cím igazából költői, megválaszolni nem igazán tudom. Gondolom mindenki arra gondol most, hogy nem nagy dolog, van ennél nagyobb probléma is a városban, ám szerintem sokan vagyunk, akik előszeretettel nézik meg a toronyórán az időt amikor igyekeznek valahova. Egy tájékozódási pont. 
Nagyon remélem, hogy mihamarabb megjavítják az órát a templomon, mely egyébként a békéscsabai babonák között is fontos szerepet játszik. Nem tudom, hogy tudtátok-e, de úgy tartja a népi mondás, hogy ha egy csabai sokáig nem látja a Nagytemplom tornyát, akkor az megbetegszik. S ha már szóba került az evangélikus Nagytemplom, akkor azt sem árt megemlíteni, hogy  Hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomáról van szó.
A templomokkal kapcsolatban felvetődhet bennetek a kérdés, hogy miért is van két evangélikus templom egymástól tíz méterre? A válasz igen egyszerű: a 18. század végére annyira megnövekedett a békéscsabai evangélikus lakosok száma, hogy a Kistemplom nem tudta befogadni őket, új templom építésének gondolata vetődött fel. A Nagytemplom helye kapcsán heves viták születtek, melyek során veszélybe került a Kistemplom fennmaradása is. Szerencsére azt a tervet fogadta el a gyülekezet vezetősége, miszerint a régi templom megmarad, s vele szemben épül fel az új, mely sok-sok nehézség után 1824. június 29-ére készült el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr442575546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása