Az aluljáró, amiben nem szívesen tekerek végig

2009.09.28. 10:43 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: P1070796A Dobozi út és az elkerülő út körforgalmánál kiépítettek egy aluljárót gyalogosok és biciklisek részére egyaránt. Először is szeretném a területet firkamentességére felhívni a figyelmét a graffitis és tages bandáknak. Másodszor pedig szeretném a kedves olvasók figyelmét felhívni arra, hogy ha arra járnak, legyenek nagyon körültekintőek. A gyalogosoknak nem kell félni, ők viszonylag biztonságosan végig tudnak menni az aluljáróban a számukra kialakított lépcsőkön, ugyanis ott ritkán gurulnak le biciklisek. A kerékpározóknak inkább csak annyit javasolnék: válasszák a körforgalmat, ne merészkedjenek be az aluljáróba. Biztonságosabb. 
Aki nem járt volna még az említett helyen, abban biztosan felmerül a kérdés: vajon miért veszélyes az aluljáró? Bennem is megfogalmazódott volna még néhány hónappal ezelőtt ez a kérdés, hiszen akkor még eszembe sem jutott arra biciklizni. (Azóta járok arra, amióta teniszezek a dobozi úti teniszpályán.)
A választ a kérdésre igazából csak a cikkhez csatolt videó fogja megadni, de azért leírom az indokot, amiért az aluljárót veszélyesnek címkéztem fel: beláthatatlan. Se lefele, se felfele tekerve nem lehet látni, hogy jön-e az alagútban rajtunk kívül másik kerékpáros. Az alatt az idő alatt, amióta "kénytelen" vagyok arra járni, kifejlesztettem egy technikát, ami nagyban csökkenti a baleset kialakulásának esélyét. Ahogy elindulok lefele az aluljáróban, csengetek, mint a hülye. Jó esetben a szembejövőnek is van csengője, s jelzi, hogy közeledik ő is, ilyenkor félre tudok állni arra a részre, ahol a gyalogosok lépcsője véget ér. (Persze feltételezem, hogy a biciklis nem a lépcsőkön zakatol végig. :) )
Milyen megelőzési technikák lehetnek még? Személy szerint a tükör alkalmazását tartom megfelelőnek. Olcsó, s jól beláthatóvá teszi az aluljárót. A tükör használatával csak egy gond lenne: a felszerelés napján kitörnék az arra járó részeg bandák. 
A bejegyzéshez tartozó videót érdemes végignézni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr921409495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispista2 2009.10.05. 22:33:17

Ha a lejtőn lefele mindketten lassan mentek, akkor nem balesetveszélyes

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.10.05. 22:50:20

Nyilván, ha mind a ketten lassan gurulunk, akkor nincs gond. De sajnos mindig vannak olyanok, akik úgy vannak, "úgysem jönnek szemben". A megoldást még mindig egy tükörben látom.

Demo91 2010.03.08. 15:52:40

Én minden nap erre járok! Eddig még soha nem volt semmi gondom. Egy titka van, lassan kell lemenni és figyelni kell. jah és a Doboz felé haladók a belső ívet, a Békéscsaba felé haladók pedig a külső ívet használják. Sajnos vannak olyan hülyék, akik ezt nem tudják betartani! Eléggé veszélyes, de még semmi bajom nem történt itt, már az átadás előtt tele volt firkálva feliratokkal. Tele van szemetelve, büdös, esőben pedig a kosz miatt a vízelvezető sem működik... De meg mindig biztonságosabb mint a 160-al száguldozó hülyék előtt átmenni!
süti beállítások módosítása