Mindennap Critical Mass a békéscsabai sétálón

2009.04.18. 09:32 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0038

A barátnőmmel sétáltunk tegnap a Jókai Színháztól a Csaba centerig. Aki ezt az utat csúcsidőben bevállalná gyalog, annak javaslom, (kis túlzással) hogy komplett védőfelszerelést vigyen magával.

Ami kis utunkon (~1 km) először szembetűnt, az a Színház előtti BMX-es banda, akik minden nap elfoglalják törzshelyüket. Szerintem már nagyon sokan ismerik őket, ha máshogy nem is, látásból. Már itt nagyon résen kell lenni, ugyanis a srácok nem kímélve senkit  repülnek minden fele "csudijó" járgányukkal. Velük kapcsolatban mesélte egyik ismerősöm, hogy amikor az egyik színházi előadásról jött ki, akkor kishíján elsodorta egy BMX-es.
Mi velük az alapvető probléma? Csupán annyi, hogy Békéscsabán található egy extrém sportpálya a sportcsarnoknál. (Többek között BMX pályával) Éppen ezért nem értem, hogy a srácoknak miért a központban kell kiélni szenvedélyüket, másokat veszélyeztetve. (Hamarosan lesz egy post az egyik sráccal, készítettem vele egy interjút).

A további utunkat is végig rettegésben töltöttem. Nem telt el úgy perc, hogy hol száguldó fiatal, hol öreges tempóban közlekedő idős bácsi ne előzött volna meg a biciklijével. Ki jobbról, ki balról. Előttem egy fiatal hölgy tolt egy babakocsit. Őt is hasonló mód kerülgették a kerékpárosok. Látszott rajta, hogy nem szívesen sétál itt. Kíváncsiságból megkérdeztem, hogy mi a véleménye a minden napi spontán "Critical Mass"-ről. Nem szeretném szó szerint idézni amit mondott, túl sok csilalgozni való volna, de a lényeg az, hogy fél végigmenni a 6 hónapos gyerekével az emlegetett 1 kilométeren, de neki muszáj megtennie ezt, minden nap. Ezzel pedig nem csak ő van így. 

csabafigyelo: DSCF0046

Másfél éve a helyi tévében láttam egy interjút Vantara Gyulával, Békéscsaba polgármesterével. Akkor egy néző felvetette ezt a biciklis problémát. Akkoriban Vantara Úr azt nyilatkozta, hogy tervezik! a helyzet kezelését. Szó volt arról, hogy a kerékpárosoknak kijelölnek sima festékkel egy sávot (ez igaz olcsó, gyors, de ronda megoldás) illetve arról, hogy más színű burkolatot tesznek le kerékpárút gyanánt a Sétálón. (Kár, hogy erre nem gondoltak akkor, amikor felújították...) Ez másfél éve volt, azóta semmi változás nem történt, sajnos.
Békéscsaba egy biciklis város, nagyon sokan használják a kerékpárjukat nap, mint nap. (Többek között én is.) Viszont azért arra figyelnünk kéne, biciklis társaim, hogy a Sétálóutca betölthesse funkcióját, és tényleg lehessen rajta sétálni! Kerüljük el utunk során, ha ez nem lehetséges, akkor pedig fogadjunk szót a táblának, ami nekünk, kerékpárosoknak  szól: "Kérjük Ön is ezt tegye!" [Aki nem tudná miről van szó, segítségnek ott a fénykép. :)]
A továbbiakban meséljenek a képek:
Látogasd meg Te is a legújabb érettségis oldalt: www.erettsegizz.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr641072241

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.04.18. 16:56:18

Critical Mass és Sün!Vasárnap megint Critical Mass felvonulás lesz. A nagy biciklis felvonulás az utóbbi években a világ legnagyobb méretű ilyen bulija lett. A rendezvény célja a következő: A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerék…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.04.18. 15:35:10

minden biciglist agyon kell lőni ez a minimum, utánna lehet tárgyalni

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.18. 15:41:57

@Közöd??:
A bicigliseket igen, de a bicikliseket életben kell hagyni, hogy utáNa is legyen kikkel tárgyalni.

MissMarple 2009.04.18. 15:45:42

Hurrá a fiam megmenekül, ő 1 keréken nyomja. :)

lápi lidérc 2009.04.18. 15:47:05

Egyébként meg Budapesten is ez van.
Biciklisek mindenfell mennek, csak a kerékpárúton nem.

Mennek a járdán, mert nekik "joguk van".
Mennek az úttesten a kerékpárúttól 3 méterre, mert nekik "joguk van".
Behajtanak az egyirányú utcába a forgalommal szemben, mert nekik "joguk van".
Felhajtanak a Lánchídra a Kerékpárral behajtani tilos! tábla ellenére, mert nekik "joguk van".
Éjszaka lámpa nélkül közlekednek, mert nekik "joguk van".
Részegen kerékpároznak mindenfelé, mert nekik "joguk van".

(Lófasz van nekik, nem joguk. Nekünk meg faszkalap rendőrségünk, amelyik ezeket a biciklis barmokat nem bünteti.)

Érdemes lenne leszondáztatni a tömeget a holnapi Critical Masson, hány biciklis megy piásan. Az arány jóval 50% fölötti lenne.
Az útba eső összes élelmiszerboltot megszállják, és szinte kivétel nélkül alkoholtartalmú italokat vesznek (jellemzően sört), nem ám ásványvizet.

Ui.: Tisztelet a kivételnek, akikre a fentiek nem jellemzőek. Mind a 0,1%-nak. Láttam már ilyen biciklist, de a számuk nem éri el a 10-et. Úgy sem, ha esetleg ugyanazt az egyet láttam, csak több alkalommal.

tapas 2009.04.18. 15:55:22

Jobb helyeken a setaloutcan a bicikliseknek toliuk kell a cajgat.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.18. 16:01:47

@lápi lidérc: mennek a járdán, míg fel nem lököm őket! ;)
(bocs, én is szeretek bringázni, de valahogy nem szokásom a járdán)

Az viszont kapitális baromság, hogy a CM résztvevőinek több, mint 50%-a piásan megy a rendezvényre.

mstrhyd 2009.04.18. 16:32:06

Elvtársak!
Az nem bicigli,hanem bicikli legalábbis felénk. Másrészt minden út bringaút. Harmadrészt, nem lehet esetleg, hogy a sportcsarnoknál dirt pálya van? A srácok a bmxen meg a streetet nyomják.Az autósok meg bekaphatják, tanuljanak meg kúltúráltan közlekedni, nem lépve át a sebességkorlátozást, használva az indexet, stb., aztán ugathatnak.

H.L. 2009.04.18. 16:57:54

Feltalálták a kresztáblákat is.
Van ilyen kék, amint fehér gyalogos van, amolyan gyalogos zónás . Na, ott pl tilos kerékpározni.
Tábla ki, pár rendőr oda, egy hónap alatt leszoknak aról, hogy sétálóutcán kerekezzenek.

A bp-i váci úton pl hány bmx-est látsz?

Szóval nem ilyen eszkábált táblát tegyenek ki, hanem normálisat. Hülyék ezek a békéscsabaiak...

Amúgy rohadjon el minden autó

H.L. 2009.04.18. 16:58:45

javítom: váci utca akart lenni, és arról

ahabkapitany 2009.04.18. 16:59:02

@lápi lidérc:

Néhány infó, csak mert én szoktam bicózni:

-Bicikliúton általában gyalogosok vannak. Ez gondolom nem zavar téged.
-Ha iszom és tekerek, maximum magamat veszélyeztetem, ha autóba ülök, más hal meg az én hibámból.
-Úton a bicajút mellett? Egyrészt lásd az első pontot, ha haladni akarok, az úton legalább nem ugrálnak gyalogosok. Másrészt pl az andrássyn a parkoló kocsik és a padka közé felkent "biciklutat" nem vállalom be, ne nyissák rám az ajtót, köszi.
-Ha kell, igenis megszegem a kreszt, mert körülöttem nincs karosszéria (pl nem fogok a kresz szerint a buszsáv melletti sáv jobb oldalán(!!) tekerni a busz és a kocsik között, inkább választom a buszsávot, úgyis gyorsabb vagyok mint a busz és nem tartom fel)
-50 százalék fölött isznak? Ha az volt a célod, hogy nyilvánvaló marhasággal majd jó kis flame-et indítasz, akkor bocs de nem is reagálok erre.


Ahelyett hogy örülnél hogy van valaki aki tesz azért hogy lehessen levegőt kapni az utcán.

SirJohn 2009.04.18. 17:00:23

@lápi lidérc: ne legyél ennyire gyökér, örülj neki, hogy van olyan közösség aki nem gyújtogatni megy az utcára demonstrálni

min 2009.04.18. 17:06:09

ÓÓóó szegény rettegésben élő gyalogos...Érdekes ha a bringaúton rászólok, hogy mi a fenéért itt csámborog akkor is neki áll feljebb. Egy idegbajos generáció gyalogol az utcákon....

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.18. 17:12:00

Kedves Min!
De zavar, ha a bicajúton gyalogolnak. Szoktam is szólni a tisztelt gyalogosoknak ilyenkor. (Pláne amikor 3 méterre a bicajúttól van a járda...) De lesz erről is egy post valamikor. :)

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.18. 17:15:03

@ahabkapitany: bocs, de attól, hogy biciklit vezetsz merev részegen, még nem leszel (sokkal)kevésbé életveszélyes. Mást ne mondjak, bedülöngélsz egy autó elé, az autós félrerántja a kormányt és mondjuk beleszalad egy emberekkel teli villamosmegállóba (ahogy volt már rá példa).

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.18. 17:17:50

@prosztó osztó: kicsi nyelvészkedőm! Hamárhomár... izé... kulturáltan rövid ÚÚÚ! :D

@SirJohn: jééé... te az englishprof SirJohn vagy? :)

GaZe 2009.04.18. 17:53:32

Hát, ez a probléma már akkor borítékolható volt, amikor felújították az Univerzál (nem tom most hogy hívják) előtti területet, és a közepére, forgalom szempontjából a leghasznosabb területre bezsúfolták azt a kedves, csak épp nem oda illő vegetációt, lugassal.
Aztán nyáron amikor kitelepül a Mozart (ha van még) és egyéb teraszok, akkor végleg be van ott offolva minden.
Azt várni, hogy a kerékpárral közlekedők kerüljék el azt a részt, vagy tolják a biciklit, az valóban jól hangzik leírva, csak épp kajak nem életszerű, praktikus, logikus. Gondolj bele: te elgurulsz a szabtérre (nem nevezte át a new polgármester?) bekanyar a Részeg Angyalnál, aztán lepattansz a yneregből, és eltolod a Korzóig (nem tom msot mi a neve... mondjuk akkro: Szökőkút).

A bicikli egy rohadt praktikus közlekedési eszköz, városban meg még inkább, reneszánszát éli. A helyes lépés az emberek kerékpáros közlekedési lehetőségeinek javítása, nem akadályozása (ha az ember ideje nem arra megy el, hogy A pontból B-be jusson el, akkor van ideje élni, örülni, és persze pénzt költeni).
Summázva: az ott egy ostoba megoldás, rendszerszintű hiba, amit nem fognak orvosolni mert akkor be kéne látni hogy mennyire el lett kúrva ott az a terület, még ha jó szándékkal is.
Bp-n is tengernyi az olyan hibásan "csinált" helyzet és infrastruktúra, ahol a gyalogos és biciklis közlekedők egyszerűen folyamatosan konfliktusba vannak kényszerítve. (felső rakparti sárgacsíkos bringagyász, bajcsy-féle tragédia, stb)

Valamint, a kerékpárral történő közlekedés nem befolyásolja az ember morális és szabálykövetési hajlandóságát. Egyszerűbben: a bunkóság járműfüggetlen.
Gyalogosok között szlalomozni gáz és tufa dolog, viszont értelmetlen, irreális és rossz szitukba kényszeríteni bizonyos közlekedőket szintén gáz. És ciki.

Nu, inkább örüljetek annak, hogy Békéscsabán ilyen irgalmatlan sokat járnak biciklivel, azzal mindenki jól jár (képzeljétek el ugyanazt az embermennyiséget autóval. hát nem lenne Sétáló Utca, csak autópálya. bár csabán azért ritka a forgalmi dugó...)

Bónusz: bmx témakörben: www.youtube.com/watch?v=oWvnX4lkmeA

GaZe 2009.04.18. 18:01:17

@bécsi pszicho: igen. rendszeres a napközben részegen kerékpározók esete. vagy éjszaka? akkor meg talán nincs tömve az a villamosmegálló.

De az érvelésed alapból "hülyeség", mert ennyi erővel akkor ha te mondjuk nem szelektíven gyűjtöd a szemetet, akkor ezzel a maffiát támogatod, aki pedig egy banda leszámolásban lelövi a szomszédodat. Tehtá egyenes következmény hogy ha nem szelektíven gyűjtesz, akkor azzal megölöd a szomszédodat. Logikus.

baliY 2009.04.18. 18:06:19

"Egyébként meg Budapesten is ez van.
Biciklisek mindenfell mennek, csak a kerékpárúton nem."

Te még nem kerékpároztál huzamosabb ideig kerékpárúton, ez biztos...

Ahol van KB ott is minek, majd egyszer próbáld ki, utána írj okosakat.

Agyő....

palackos 2009.04.18. 18:38:22

@Közöd??: aztan a csaladodat es utana targyaljunk!
süti beállítások módosítása