Aki a belvárosban sétál, könnyen szerencsés lehet

2009.04.23. 09:00 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0151Gondolom mindenkivel megesett már, hogy egy madár "légipostán" küldött meglepetést az éppen frissen felvett ingére, vagy egy randi közepén a feje tetejére. Megeshetett az is, hogy a csomag akkor érkezett meg, amikor a strandon éppen levettük a pólónkat. Ezek az Élet velejárói, senki nem tehet róla. (Nyílván a madarat nem vonhatjuk felelősségre.) Viszont az már érdekesebb téma, hogy a belvárosban sétálva, esetleg színházba menet közben, természetes-e az, hogy madarak pottyantanak ránk.  Békéscsabán az (volt).

Történt ugyanis, hogy pár évvel ezelőtt a Jókai Színház és a Közgé régi bejáratának tetejére galambok költöztek. A beton rettentő gusztustalanul nézett ki a madarak ürülékétől, és a több tucatnyi repkedő galamb sem volt egy igazán tetszetős látvány. (Pláne, hogy a sétáló utcán lévő gyorsétteremnél az asztalokon/székeken tanyáztak rengeteget.)

Az nyílvánvaló, hogy a megszáradt galambürülék nagyon veszélyes, különösen a gyerkőcökre, akik "alacsonyabban" élnek, könnyebben belélgezik és megfogdossák a "produktumot". Az egészségügyi kockázatokon kívül érdemes azt az élményt még megemlíteni, amikor egy tucat galamb előtted száll föl, és a szemedbe verik a port. 

csabafigyelo: DSCF0245

Természetesen rengeteg panasz érkezett a "tetőlakókkal" kapcsolatban a városhoz. Szerencsére ebben az esetben pozitív változások indultak el: egy cég, aki rengeteg referenciával rendelkezik, galambmentesítette a Jókai Színház tetejét. (Fényképek között látható az eredmény.) Így sokkal kevesebb galamb van már lassan egy éve, és rengeteget javult a vásorkép is. Viszont néhányuk még a szomszédos épület tetején lakik és ürít a Sétálóutca burkolatára, ami azért még nem nyújtja az igazi "Európai Uniós város látványát." Nagyon remélem, hogy hamarosan pozitív változásokat láthatunk a színház melletti épületnél is (a Közgé régi bejárata)!

Minden ami érettségi: www.erettsegizz.com

Most pedig jöjjenek a képek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr541079043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veiledxposure 2009.04.23. 14:34:24

Bizony. Emlékszem, amikor még a Közgébe jártam, minden reggel egy igazi kalandtúra volt a kapun való bejutás. Óvatosan megközelít. Lelassít. Felméri a galambhelyzetet a kapu felett. Ki fog nyerni: a galamb vagy a kalandor? Amikor biztonságos, berohan, mint a nyíl.
Egyszer sikerült Murvai igazgatót majdnem fellöknöm. Na, de ez egy túlélőharc!

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.23. 14:39:27

Örülök, hogy nem csak engem zavar a látvány! (annak is, hogy nem csak engem fenyegettek lesz@rással a galambok.:D) Azért valljuk be, amióta a színház tetejét galambtalanították, rengeteget változott a helyzet!

Leijon 2009.04.23. 14:55:28

Végre egy blog Békéscsabáról.
Mondjuk lehetne egy-egy poszt amin megmutatod a jó oldalát is a városnak, mert van neki...9 évet éltem Szegeden és bátran mondhatom jobb itt élni!
Egyébként a KÖzgé régi épületéből, a galambtanyából hamarosan egy IBSEN-palota nevezetű kulturális palota fog születni. Tessék rákeresni a google-n. Színházban is mondták kb tucatszor.

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.04.23. 14:59:48

@SzarkaTarkaFarka: Próbálom majd bemutatni a város szép oldalát is, mert tényleg van neki, nagyon sok! Igazából a blog még csak most indult, a design sincs készen rá, de folyamatosan írom a cikkeket, és van köztük olyan is, ami bemutatja a szép oldalt! Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezt a blogot nem azért indítottam, hogy a saját véleményemet hangoztassam, hanem azért, hogy az itt élők, ide látogatók is kifejthessék véleményüket, írhassanak egy-egy témáról! Tehát ha van kedved, ragadj billentyűzetet, és írd meg a csabafigyelo@gmail.com -ra amit szeretnél viszontolvasni a blogon! :)

veiledxposure 2009.04.23. 15:12:17

Én is örülök ennek a blognak. Megmondom őszintén dobbant egy nagyot a pici szívem, amikor megláttam az indexen. :))
Kár, hogy már nem lakok Békéscsabán, de még mindig ezt tartom a legjobb helynek.
süti beállítások módosítása