Szebb lehet a belváros? Békéscsaba belváros revitalizációja (I. ütem)

2009.06.28. 23:10 Békéscsaba figyelő

Békéscsaba belvárosára ráfér a fejlesztés. Amennyiben megvalósulna a revitalizáció, egy sokkal szebb város látványa tárulhatna az itt élők és az ide látogatók szeme elé. 
A tervezett fejlesztések az alábbi területet foglalják magukba: Szent István tér - Luther utca - Irányi utca - Munkácsy utca - Bartók Béla út - Szabadság tér által határolt terület.
A projekt által érintett terület majdnem teljes egészében a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló közterület és épületek, illetve a projektben résztvevő partnerek (Élésker Kft., Fiume Szálló, Főtéri Sas Patika Bt., Univerzál Zrt.) magántulajdonai.

 Konkrét fejlesztések:

A Szent István tér fejlesztésével – a Szent István tér revitalizációja 12.400 m2-en, főtér funkció kialakítása, parkosítás 5.800 m2-en, 188 db parkbútorzat kihelyezése - egy fesztiválok, nyári rendezvények, szabadtéri mozi, téli korcsolyapálya befogadására alkalmas közösségi tér kialakítása valósul meg.

A Szent István téren ezen kívül öt épület homlokzat-felújítása történik meg 4.762 m2-en: a Szent István tér 7., a Szent István tér 8., a Szent István tér 10., Fiume Szálló, Főtéri Sas Patika homlokzata kerül felújításra.

A Főtéri Sas Patikánál tetőszerkezet felújítás, homlokzati kőműves munkák, lábazat felújítás, bádogos munkák, homlokzati festés, nyílászárók cseréje. A Fiume Szálló az önkormányzattal együtt részt vesz a Szent István tér revitalizációs terveinek készítésében, továbbá önállóan valósítja meg a saját ingatlanjának a terveztetését, a Műemlékvédelmi Hivatal bevonásával, ezen kívül homlokzat-felújítás, nyílászáró-csere, szigetelés, a szükséges ereszcsatorna, és tetőjavítás valósul meg a Fiuménél.

Az Univerzál Zrt. az önkormányzattal és az Élésker Kft.-vel közös projektcégben vesz részt egy 220 férőhelyes parkolóház terveinek készítésében, továbbá önállóan valósítja meg a saját ingatlanjának a tervezését.

Az Andrássy út I. szakaszán a térburkolat 1.200 m2-en lesz felújítva, illetve parkosítás valósul meg 824 m2-en.

A belváros közlekedési rendje átláthatóvá válik a Kossuth téri csomópont átalakítása, a Luther utca - Irányi utca fejlesztése, Szabadság téri buszforduló rekonstrukciója által, továbbá 3.750 m2-en új kerékpárút építése valósul meg.

A Luther utcai és a Bartók Béla úti gépjárműforgalom felgyorsulhat, könnyebb elérni és könnyebb elhagyni a városközpontot.

A belvárosi területek felújításával bővül a város közösségi tereinek száma, a felújított közterületek közelében az ingatlanárak emelkedése várható, jelentősen javul a belváros közlekedése, a fejlesztéssel átalakul a közlekedési forgalom, a város imázsa, belső identitása erősödik, ami az idegenforgalom növekedésében is jelentős szerepet játszik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr21214552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geri(*) 2009.07.03. 17:16:08

ez szép és jó=) én örülök h szebb lesz:P
Az Andrássy út I. szakasza az melyik része az útnak?
És mi lesz a buszokkal, merre mehetnek majd?

Békéscsaba figyelő · http://www.csabafigyelo.blog.hu 2009.07.03. 18:27:35

A buszok és autók elméletileg egy aluljáróban fognak áthaladni a sétálóutca leendő szakasza alatt. Szóval ha minden igaz, akkor marad a régi közlekedési rend a buszoknál. (Alternatívákat nehezen lehetne felsorolni szerintem.)

Leijon 2009.07.04. 18:50:18

Hát...az alagút tuti nem lesz megcsinálva, mert az EU és a kormány nem ad rá pénzt.(biztos forrás)...
süti beállítások módosítása