Fák: fuck! [frissítve]

2009.09.15. 07:44 Békéscsaba figyelő

14 évvel ezelőtt az akkor még kopár Szigetvári utcát teleültették gyorsan növő fákkal. Mára egy nagyon szép zöld és árnyékos belvárosi utca lett belőle, ám a látvány sajnos nem minden...


csabafigyelo: DSCF05021995-ben egyik olvasónk tujasort ültetett a háza elé. Néhány hónap múlva azonban az Önkormányzattól kapott egy levelet, amelyben felszólították arra, hogy amennyiben a közterületre ültetett tujáit nem vágja ki, azt ők fogják megtenni, ugyanis különleges, egyedi fasor lesz ültetve végig az utcán. A tujákat nem vágta ki, izgatottan várta ovlasónk az önkormányzat favágóit, ám azok nem érkeztek meg, csak a faültető brigád, akik a város ígéretéhez híven teleültették az utcát fákkal. Az első néhány évben gyanus volt olvasónknak, hogy túl gyorsan nőnek a "fái", de gondolta, majd megállnak a fák az express fejlődésben. Sajnos a gondolata F.L-nek alaptalan volt, ugyanis 10 év után a fák magasabbak, mint a 30 éves platánfák. Természetesen nem a fák mérete miatt panaszkodott olvasónk, hanem a fák méretéből és a város érdektelenségéből következő tények miatt:

- évente több száz kiló levél hullik le egy fáról, amit a város nem szed össze, az a lakókra marad. Úgy néz ki, vannak prioritással bíró területek, például Körös-part, Andrássy út, ahol közmunkások összeszedik a leveleket minden évben.

- oké, maradjon a lakókra a közterületen lévő fák lombjának szedése...egy kis munka senkinek sem árt meg, mondhatjuk. Viszont a fák levelének összeszedése évente igen jelentős összegbe kerül. Vegyük például a zsákokat, amiből nem egy darab fogy el, a lombgereblyét, amiből évente kettő legalább eltörik, valamint a munkavédelmi kesztyűt, ami nélkül az ember nem túrkál a levelek között. Ezen költségek kifizetését azért nem várhatja el a város minden lakótól.

- Ha valaki még mindig azt mondaná, szedje csak a tulajdonos a leveleket, akinek az ingatlanja előtti közterületen van a fa, azt hátha meggyőzi az a dolog, hogy az utcában található fák leveleinek lehullása sokszor elhúzódik az első hó leeséséig, a TAPPE Kft. viszont a zöld hulladék elszállítását ilyenkorra már általában befejezi. Így a leveleszsákok elszállításáról is a tulajdonosnak kell gondoskodnia.csabafigyelo: DSCF0503

- A fákról viharok közben rengeteg gally lehullik, ami veszélyezteti az utcán közlekedők testi épségét. 14 év alatt egyszer sem mérték fel a fák állapotát, nem vágtak le egy gallyat sem.

- A fák rendkívül terebélyesek, elérik a villany, kábeltévé és a telefon vezetékét. Ez nem csak életveszélyes lehet, hanem jelentős anyagi kárt tud okozni amennyiben a kábelt elszakítja a fa valamelyik ága. Azt viszont tényleg nem mondhatja senki, hogy a fák gallyazásáról saját költségemen kell, hogy gondoskodjak.

- A fák gyökerei igen vastagok, tönkreteszik a betont, esetleg a ház alapját is felnyomják.

Olvasónk a következőképp fejezte be mondandóját: "fák: fuck!!!"

 

Békéscsaba városának és a TAPPE Kft.-nek is elküldtem a panaszt, s amennyiben érkezik rá válasz, azt közlöm a Blogon is!

Tisztelt Közigazgatási Osztály!
Békéscasbán, a Szigetvári utcán lévő fák veszélyességére szeretném felhívni az Önök figyelmét! A gallyazás hiánya veszélyezteti az utcában húzódó villany- és kábeltévé kábeleket, továbbá néhány fa esetében a gallyak az útra lógnak annyira, hogy biciklin közlekedve már bele lehet akadni.
A fentebb felsorolt tényeken kívül az alábbi észrevételeim lennének még: az utcában lévő fák egyenként több száz kiló levelet lehullajtanak évente. A levelek szedése a lakókra marad, akik saját költésükön vásárolt zsákokba, saját eszközökkel (amelyek amortizációja igen gyors) szedik fel a leveleket. Többször a levelek elszállításáról is nekik kell gondoskodni, ugyanis az említett fák későn kezdik meg a lombhullatás, többnyire akkor, amikor a TAPPE Kft. "Zöld kuka" akciója véget ér.
Kérdésem, hogy a jövőben tervezik-e az említett fák gallyazását, közmunkásokkal a levelek felszedetését? Amennyiben nem, tervezik-e a lakók részére zsákok és munkaeszközök biztosítását? Továbbá kérdésem, hogy a TAPPE Kft. tervezi-e a jövőben a zöld hulladék elszállításának idejét kitolni?

Ezúton kérném, hogy kérdéseimre válaszoljon! Üdvözlettel: Rákóczi Jószef Dávid

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr71381432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása