Megújult a figyelő

2011.07.12. 23:18 BeerGrylls

Békéscsaba Google-módra

2011.06.03. 07:37 BeerGrylls

Az iGoogle egyik régebbi szolgáltatása a saját kezdőlaphoz tartozó saját téma. Keresgéltem, és nagyon kevés témát találtam Magyarországhoz kapcsolódóan. Kicsit utána néztem, hogy lehet saját témát gyártani, és miután ráleltem, így létrehoztam két témát is Békéscsabával kapcsolatban. Az egyik a buszpályaudvar a felújítások előtt, a másik pedig az Andrássy út egyik része. Beletelt néhány napba, mire a Google elfogadta, és feltöltötte a saját galériájába, de sikerült. Így bárki, aki iGoogle-t használ, hozzáférhet a témákhoz, ha rákattint a kezdőlapján található, "Téma megváltoztatása erről: ... " linkre, és a keresőbe beírja, hogy Békéscsaba.

 

 

 

Békéscsaba anno (III.)

2011.02.21. 17:06 Békéscsaba figyelő

A Békéscsaba anno cikksorozat harmadik része következik, 6 darab régi Békéscsabás képpel. :) A fényképeken többek között megtekinthetitek a József Attila utcát, mely az utóbbi 40 évben szerintem nem sokat változott, láthatjátok a Deák Ferenc utcát abban az időben, amikor híres fái még csak facsemeték voltak, illetve aki figyelmes az láthatja a Városháza előtt parkoló jó öreg Ikarus gyártmányú, szó szerint fapados buszt is. Jó szórakozást kívánok a képek megtekintéséhez és a nosztalgiázáshoz!

csabafigyelo: bekescsaba anno 2 csabafigyelo: bekescsaba anno 2 csabafigyelo: bekescsaba anno 2 csabafigyelo: bekescsaba anno 2 csabafigyelo: bekescsaba anno 2 csabafigyelo: bekescsaba anno 2

Békéscsaba anno (II.)

2011.01.17. 17:57 Békéscsaba figyelő

Végre elérkezett ez az időpont is, következzen az újabb adag "régi Békéscsaba" kép.

  • Az első (fotógalériában lévő) fotón, akár hiszitek, akár nem a (mostani) sétaló utca szerepel, annak is a "szökőkutas része" (Korzó tér). Nehéz felismerni, ugye? Abszolút békéscsabai kisvasút fanoknak ajánlanám figyelmébe az egykori kisvasút sínjeit. (Erről hamarosan többet olvashattok.) 
  • A második kép kicsit túlexponált, de azért kivehető, hogy a Békési út környékén lett lefényképezve, mégpedig a zsilipnél. (Rájöttem, hogy ez nem így van, tippeket várok. Döntsétek el ti, hol készülhetett a kép!)
  • A harmadik fotó ugyancsak a sétálón készült, a Jókai színház impozáns épülete jól kivehető a képről. 
  • A negyedik és egyben utolsó fotó az én személyes kedvencem. Nem árulom el, hol készült, szerintem könnyű ráismerni, pláne, ha jól megnézitek az előző képeket.
 

csabafigyelo: bekescsaba anno 8Elnézegetve a fényképeket annyi személyes megjegyzést engedjetek meg, hogy nagyon nagy kár a régi, ma már lebontott épületekért. Szerintem a belvárosunk Gyula városáéval vetekedhetne, ha nem bontották volna le a fotókon is szereplő, gyönyörű régi épületeket és nem építenek a helyükre úgynevezett "szocreál" stílusú házakat. Nagy kár a "történelmi belvárosért"! Az ipari technológiás (előre legyártott elemek) építészeti stílus dominanciája elnyomta a hagyományos építészeti stílus érvényesülését. Persze azt se felejtsük el, hogy a mostani Szent István tér jelenleg is őrzi történelmi jellegét, s a hamarosan megvalósuló beruházás keretein belül visszanyeri eredeti funkcióját is, hiszen az (volt) Békéscsaba igazi korzója. :)

A Békéscsaba-anno sorozat hamarosan újabb régi fényképekkel jelentkezik, addig is mindenkinek kellemes blogolvasást kívánok.

KATTINTS IDE A FÉNYKÉPEK MEGTEKINTÉSÉHEZ! 

Miért nem működik a toronyóra?

2011.01.11. 09:25 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF2166Igazából egy olyan dologról fogok most írni, amit a békéscsabai lakók nagy része már biztosan megfigyelt: már több hónapja nem működik az evangélikus Nagytemplom toronyórája. A cím igazából költői, megválaszolni nem igazán tudom. Gondolom mindenki arra gondol most, hogy nem nagy dolog, van ennél nagyobb probléma is a városban, ám szerintem sokan vagyunk, akik előszeretettel nézik meg a toronyórán az időt amikor igyekeznek valahova. Egy tájékozódási pont. 
Nagyon remélem, hogy mihamarabb megjavítják az órát a templomon, mely egyébként a békéscsabai babonák között is fontos szerepet játszik. Nem tudom, hogy tudtátok-e, de úgy tartja a népi mondás, hogy ha egy csabai sokáig nem látja a Nagytemplom tornyát, akkor az megbetegszik. S ha már szóba került az evangélikus Nagytemplom, akkor azt sem árt megemlíteni, hogy  Hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomáról van szó.
A templomokkal kapcsolatban felvetődhet bennetek a kérdés, hogy miért is van két evangélikus templom egymástól tíz méterre? A válasz igen egyszerű: a 18. század végére annyira megnövekedett a békéscsabai evangélikus lakosok száma, hogy a Kistemplom nem tudta befogadni őket, új templom építésének gondolata vetődött fel. A Nagytemplom helye kapcsán heves viták születtek, melyek során veszélybe került a Kistemplom fennmaradása is. Szerencsére azt a tervet fogadta el a gyülekezet vezetősége, miszerint a régi templom megmarad, s vele szemben épül fel az új, mely sok-sok nehézség után 1824. június 29-ére készült el.

 

Békéscsaba anno (I. rész)

2011.01.10. 17:22 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: bekescsaba anno 2

Rendhagyó sorozat indul a Békéscsaba-figyelő blogon. Egyszer már közzétettem egy Youtube linket, ahol Békéscsabáról készült fényképeket lehet megtekinteni. Most azonban egy saját gyűjteményt szeretnék közkinccsé tenni. Nagyapámnál pakolászva akadtam a 40-50 éves fotó negatívokra. Sok-sok munka árán a régi negatívokból sikerült elfogadható digitális képeket készítenem, (külön köszi K. Péternek a kiváló minőségű szkennelésért) ezen képek első része következik, a képek feldolgozásával párhuzamosan pedig a többi fotó is publikálva lesz. Felhívnám kedves olvasóim figyelmét a fényképeken a részletek megtekintésére. Érdemes megfigyelni a régi ruházatot és lábbeliket, továbbá azt is, hogy a 60-as években milyen babakocsikat használtak. Külön figyelmet érdemel, hogy a városkép milyen volt a rémség Körös-hotel nélkül. Kellemes nosztalgiázást kívánok az idősebbeknek és örömteli felfedezéseket a fiataloknak! (A második képen Anyukám szerepel egyébként, innen is puszilom :)  ) 

Van egy ötletem...Tippeljétek meg, melyik kép hol készült és az egyes képeket milyen Easter Eggsek ("meglepetések") vannak. (Ez leginkább az utolsó, elég rossz minőségű kép esetén érdekes!) Sőt, ha van kedvetek, készítsetek fényképeket a mai Békéscsabáról hasonló beállításból, mint a most előkerült régi képek! A legjobbakat jutalmazzuk! 

Kattints ide a folytatáshoz és a képek megtekintéséhez!

Játék: mi a foglalkozása a képen lévő úrnak?

2011.01.09. 21:59 Békéscsaba figyelő

A Békéscsaba-figyelő blogon útjára indítunk egy 1 hetes játékot. A dolgotok roppant egyszerű, csupán meg kell tippelnetek, ki kell találnotok, hogy a fényképen látható Úr milyen foglalkozást végez! A tippeket hozzászólások formájában várjuk, de mailben továbbá Facebookon a Békéscsaba-figyelő rajongói oldalon is megírhatjátok. Segítségként annyit tudunk írni: Békéscsabán is van ilyen foglalkozású ember. Hajrá! Egyébként a játék kapcsolódik egy cikkhez, mely pontosan egy hét múlva fog napvilágot látni és egy picit rendhagyó lesz. Játék indul! 

Békéscsaba és a kerékpárutak - vendégblogger

2011.01.07. 14:57 Békéscsaba figyelő

csabafigyelo: DSCF0041Békéscsaba biciklis város, az itt élők rendszeresen és előszeretettel használják kerékpárjukat, hogy eljussanak A-ból B-be. Én is a biciklis kategóriába tartozom, mindenhova a kétkerekűn megyek. (Az most nem említeném meg, hogy 5 év alatt kétszer loptak tőlem lezárt biciklit, volt olyan is, amit egy zárt közintézményből, ezek mellett pedig biciklilámpát számtalanszor...) 
Böngészve az Internetet ráakadtam egy szegedi blogger naplójára, melyet akár nevezhetnénk bicikliút-figyelőnek is. A blogger készített egy rendkívül részletes és jó leírást Békéscsaba bicikliútjairól, Békéscsaba biciklis-kompatibilitásáról.

Kattints IDE a folytatáshoz!

süti beállítások módosítása